Namadgi Visitor Centre

Namadgi National Park is located in the south-western part of the ACT, bordering Kosciuszko National Park in NSW. It lies 40km southwest of Canberra and makes up approximately 46 per cent of the ACT's land area. The park protects part of the northern end of the Australian Alps, with its spectacular granite mountains. The habitat ranges from grassy plains over snowgum forests to alpine meadows.

The Visitor Centre was designed by Andrew Rankin, who worked closely with Screenmakers and Parks, Conservation and Lands (PCL), a branch within the ACT Government Department of Territory and Municipal Services. The job included striking features like the backlit map in the entrance as well as graphic-printed MDF panels in varying heights and printing on a special mesh that can be seen through on one side.

The large gold map of Namadgi is housed in a fabricated oval stainless steel box mounted on a single post underneath where all the electrical wires are contained. The top is a back-printed acrylic panel.

Namadgi Visitor Centre
Striking map feature
'Book' panels
'Book' panels
Curved walls
Framing park views
See-through mesh
Visitor information

All the front-lit wall panels were printed on adhesive vinyl and laminated with non-reflective sandtex with wrapped edges. Some were installed on a split-batten system and others were on stand-off fittings. The tall panels, called book panels, were made out of MDF with wrapped edges and a sandtex laminate finish in varying heights to suit the ceiling level. All were digital printed on solvent-based vinyls.

Small angled panels frame the view across the park. Interpretive graphics were printed on adhesive vinyl and laminated in sandtex, then mounted on MDF panels and dropped into a fabricated angled aluminium frame. To work with the curved wall, the panels were printed on 1.6mm aluminium panels and satin laminated in sandtex. The panels were fixed to the wall with adhesive and screws.

To maximise natural light in the exhibition, a large screen made from a see-through vinyl mesh was created. The image was digital printed on the front and Screenmakers fabricated a post frame to tension the mesh. The screen is see-through from the back only so the image on the front appears whole.

Outside the Visitor Centre is the information point, with panels back-printed on adhesive vinyl and mounted on acrylic. The panels were internally mounted to a timber display board, which was prefabricated and installed before the panels went in.